Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κάμερα αναγνώρισης Παραθυρεοειδών Αδένων
(Τεχνολογία Αυτοφθορισμού) στη Θυρεοειδεκτομή

Last updated: April, 2025.

Κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η προστασία και διατήρηση της λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος υποπαραθυρεοειδισμού που οδηγεί σε υπασβεστιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αιμα).

Ενώ ο μόνιμος υποπαραθυρεοειδισμός είναι σπάνιος, η παροδική υπασβεστιαιμία εμφανίζεται συχνότερα και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως μυρμηκίαση, αιμωδίες στα χέρια και στα πόδια, μυικές συσπάσεις και κράμπες. Για την ελαχιστοποίηση αυτών των επιπλοκών, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα νέο πολύτιμο εργαλείο: την κάμερα αυτοφθορισμού παραθυρεοειδών, η οποία ειναι μια μη επεμβατική μεδοθος εντοπισμού των παραθυρεοειδών αδένων κατα τη διαρκεια του χειρουργειου.

Τι είναι η κάμερα αυτοφθορισμού;

Η κάμερα αυτοφθορισμού βασίζεται σε μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη: οι παραθυρεοειδείς αδένες εκπέμπουν ένα ιδιαίτερο φως σε συγκεκριμένη συχνότητα κοντά στο φάσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας – γνωστό ως αυτόφθορισμός. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, αναπτύχθηκαν κάμερες που ανιχνεύουν το φως αυτό, βοηθώντας στην ακριβή οπτική εντόπιση των παραθυρεοειδών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό:

  • Να προστατεύσει καλύτερα τους παραθυρεοειδείς αδένες

  • Να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παροδικού υποπαραθυρεοειδισμού

  • Να βελτιώσει τις δυνατότητες επανεμφύτευσης ενός παραθυρεοειδή αδένα σε περιπρωση που αφαιρεθεί

Τί είναι η επανεμφύτευση ενός παραθυρεοειδούς αδένα;

Σε περιπτώσεις που η αιμάτωση ενός παραθυρεοειδή αδένα, διαταρχθεί κατα τη διάρκεια του χειρουργείου (πχ. παραθυρεοειδής ενσωματωμένος στην κάψα του θυρεοειδη), επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η επανεμφύτευση του παραθυρεοειδούς αδένα στον στρενοκλειομαστοειδή μυ σχεδόν εξαλείφει την πιθανότητα μονιμου υποπαραθυρεοειδισμού.

Πρακτική εφαρμογή από τον κ. Ψυχογιό

Ο κ. Ψυχογιός ήταν από του πρώτους χειρουργούς θυρεοειδή στην Ελλάδα που ενσωμάτωσε την κάμερα αυτοφθορισμού (Fluobeam, Fluoptics) στην καθημερινή χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων. Η χρήση της είναι εξαιρετικά χρήσιμη όχι μόνο σε τυπικές επεμβάσεις αλλά και σε περίπλοκες περιπτώσεις, όπως όταν απαιτείται λεμφαδενικός καθαρισμός ή όταν η ανατομική θέση των παραθυρεοειδών είναι ασυνήθιστη (π.χ. εντός της κάψας του θυρεοειδούς), περιπτώσεις που μπορεί να απαιτηθεί η επανεμφύτευση ενός παραθυρεοειδούς αδένας

Η τεχνολογία αυτή αυξάνει το ποσοστό των παραθυρεοειδών που εντοπίζονται και κατά συνέπεια βελτιώνει την ασφάλεια της επέμβασης. Να σημειωθεί οτι οι καμερες αυτοφθορισμού τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο κ. Ψυχογιός (Fluobeam LX, Fluoptics) δεν απαιτούν πλεον την ενδοφλεβια χρήση χρωστικής κατα τη διάρκεια του χειρουργείου, εξαλείφοντας τον κινδυνο αλλεργικών αντιδράσεων!

Κλινική έρευνα & αποτελέσματα

Σε συνεργασία με συναδερφους της ΩΡΛ κλινικής, έχουμε ξεκινήσει ερευνητικά πρωτόκολλα στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κάμερας αυτοφθορισμού στην πρόληψη του υποπαραθυρεοειδισμού.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν:

  • Σημαντική αύξηση στην ανίχνευση παραθυρεοειδών κατά τη διάρκεια της επέμβασης

  • Καλύτερη εκπαίδευση των νέων χειρουργών στην αναγνώριση παραθυρεοειδών

  • Αύξηση στις επαναφυτεύσεις παραθυρεοειδών από παρασκευάσματα θυρεοειδούς

  • Μείωση στην παροδική πτώση της παραθορμόνης την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα

Αν και προς το παρόν δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντική διαφορά ως προς τον μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό, αυτό οφείλεται στο ότι ήδη εφαρμόζουμε τεχνικές που τον καθιστούν εξαιρετικά σπάνιο.

Αναλυτική παρουσίαση στο παρακάτω Βιντεο στο λεπτο 20.12

υποπαραθυρεοειδισμός
υποπαραθυρεοειδισμός

Γεώργιος Ψυχογιός

Ωτορινολαρυγγολόγος,  Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου καθηγητής ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ιωαννίνων

Επικοινωνία

: 26510-72130

: orl.pgnioannina@gmail.com