Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τεχνικές Εξάλειψης της Τομής στον Τράχηλο (Scarless Thyroid Surgery,)

Σύγχρονες προσεγγίσεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που στοχεύουν στην αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα χωρίς εξωτερική τομή στον τράχηλο, προσφέροντας ένα αισθητικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα. Ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα είναι Scarless Thyroid Surgery, καθώς ο προηγούμενος όρος “Minimal Invasive” έχει εγκαταλειφθεί – αφού όλες οι τεχνικές, παρά την εξωτερική απουσία ουλής, συνοδεύονται από αυξημένο χειρουργικό τραύμα.

Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Θυρεοειδεκτομή

Η ρομποτική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται μέσω πολλαπλών τομών σε απομακρυσμένα σημεία (μασχάλη, θωρακική περιοχή), με στόχο να αποφευχθεί η τομή στον λαιμό. Η διαδρομή από τα σημεία εισόδου έως τον θυρεοειδή παρασκευάζεται εκτενώς, γεγονός που αυξάνει το συνολικό τραύμα και τον χρόνο της επέμβασης.

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Κορέα, όπου λόγω πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων, η τομή στον τράχηλο θεωρείται ανεπιθύμητη. Η εξέλιξη των ρομποτικών συστημάτων βοήθησε στη διάδοση της μεθόδου, με κυριότερη εφαρμογή στη ριζική προστατεκτομή.

Διαστοματική Ενδοσκοπική Θυρεοειδεκτομή

Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη “scarless” τεχνική σήμερα, κατά την οποία η πρόσβαση στον θυρεοειδή γίνεται μέσω μικρών τομών στο εσωτερικό του στόματος. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις είσοδοι για την τοποθέτηση ενδοσκοπικών εργαλείων, και ο αδένας αφαιρείται χωρίς εξωτερική τομή.

Περιορισμοί και προβληματισμοί

Παρά την αισθητική υπεροχή, οι τεχνικές αυτές συνοδεύονται από μειονεκτήματα που πρέπει να αξιολογούνται:

  • Αυξημένο χειρουργικό τραύμα και χρόνος

  • Υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών (βραχνάδα έως 5%, παροδικός υποπαραθυρεοειδισμός έως 15%)

  • Περιορισμένη εφαρμογή – δεν ενδείκνυνται για μεγάλους όζους ή πολυοζώδεις βρογχοκήλες

Στην πράξη, ένας μεγάλος όζος θυρεοειδούς (π.χ. >5-6 cm) δεν μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια, αντίστοιχη της ανοιχτής τομής, ούτε ρομποτικά ούτε διαστοματικά, λόγω φυσικών περιορισμών της πρόσβασης. Για τους παραπάνω λόγους οι ενδείξεις παραμένουν αρκετά περιορισμένες (συνολικός όγκος θυρεοειδή μικρότερος απο 20ml, όζοι θυρεοειδούς μέχρι 2-3cm, απουσία θυρεοειδίτιδας που δυσκολεύει το χειρουργείο, ιστορικό ακτινοβολίας κ.α.). Επιπλέον δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων χειρουργών θυρεοειδούς και της επιστημονικής μας κοινότητας.

Η “ανοιχτή” τεχνική σήμερα

Η σύγχρονη “ανοιχτή” θυρεοειδεκτομή έχει εξελιχθεί αισθητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι τομές είναι μικρές (περίπου 3–4 cm), τοποθετημένες σε φυσικές πτυχές του δέρματος, και σχεδόν αόρατες μετά από μερικούς μήνες. Παράλληλα προσφέρουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια και τη δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης και πιο σύνθετων περιστατικών.

θυρεοειδούς, θυρεοειδής, θυρεοειδεκτομή, scarless thyroid surgery
θυρεοειδούς, θυρεοειδής, θυρεοειδεκτομή, scarless thyroid surgery

Γεώργιος Ψυχογιός

Ωτορινολαρυγγολόγος,  Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου καθηγητής ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ιωαννίνων

Επικοινωνία

: 26510-72130

: orl.pgnioannina@gmail.com

Last updated: April, 2025.